zaterdag 21 november 2015

vooroorlogs..... ?

Mijn buurvrouw is van 1924 !!! Ze wordt op eerste Kerstdag dus 91 ! Een geweldig mens, oud natuurlijk maar nog geheel zelfstandig wonend (in een voor haar alleen veel te groot huis), vief, opgewekt en eentje met een heel eigenwijs karakter. 
Ik mag haar graag. Het is een beetje een eigenheimer, maar ik hou wel van dat soort mensen, mensen die iets geheel 'eigens'  hebben. 

Een dikke twee jaar geleden is haar man overleden waarmee ze, erg gelukkig, een huwelijk van bijna 63 jaar heeft gehad. Ze hadden het gezellig samen, lachten veel, konden het echt goed met elkaar vinden. Het was echt leuk twee oude mensen te zien die het samen zo knus hadden. 
Er is wel een zoon, een schoondochter en één kleinzoon, maar toch is de wereld veel stiller. Nog daargelaten dat als je 90 bent er al wel erg veel mensen ook al niet meer zijn. 
Het valt haar zwaar dat haar man er niet meer is.

Sinds die tijd ga ik vaker een kopje koffie bij haar drinken. En regelmatig vraag ik haar naar hier te komen. Ik haal haar dan op, zodat de rollator niet mee hoeft en ze niet alleen over straat hoeft, we drinken koffie, praten wat over geliefde onderwerpen als handwerken, eten koken, de buurt en spelen sinds kort een paar spelletjes Rummy Kub. Echt gezellig.

Over handwerken heeft ze zo haar eigen mening: quilten is geen handwerk, dat is iets met lapjes. Heel blij is ze altijd als ik er ook nog iets anders naast doe, iets haak of brei met name. 
Zelf heeft ze altijd veel gehaakt en gebreid (hele mantelpakjes !) en nog steeds staat er iets op de pennen of wordt er gehaakt. 

Een van haar favoriete zelfmaak cadeautjes is dit: 

Eigenlijk zou ik dit berichtje hier moeten stoppen en er een quiz van moeten maken. Want zien jullie meteen wat dit nu is ? Precies: een pannenlap !
Is dat nou niet geweldig om zo iets te krijgen ? 
Dat is toch echt vooroorlogs ?

Hij is heel erg mooi gemaakt, ze kan het echt nog. En ik ben echt de enige niet die er een heeft gekregen: de (vrouwelijke) huisarts, alle dames die de steunkousen komen aan doen, de hulp van de tuinman, de vrouw van de poelier, de vrouw  van de slager, de schoonmaakster, de vriendinnen natuurlijk, achternichtjes enz enz.

"Ik ken het patroon uit mijn hoofd hoor", meldt buurvrouw trots. 

5 opmerkingen:

 1. Dat is een super handige pannenlap! Ik zag pas ook zo'n model bij m'n zus...
  Zou buurvrouw het leuk vinden als jij haar patroon op schrijft?
  Dan kunnen anderen - ik bijvoorbeeld - het na haken!

  Fijn weekend, groetjes v. Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed idee! ik zal het haar vragen een volgende keer. Wordt vervolgd dus ! @

   Verwijderen
 2. Ja lijkt me een goed idee van elisabeth ,en super leuk

  BeantwoordenVerwijderen