vrijdag 11 april 2014

een moestuin zou toch zó leuk zijn......


Een van mijn dromen is een moestuin. In een ver verleden, nog voordat er kinderen waren, hebben wij die ook gehad. Het kostte erg veel tijd en werk en nóg meer werk nadat er geoogst was, maar wij vonden het geweldig. We hadden het geluk dat onze schoonzus en zwager een tuin naast de onze hadden en wij dus voor elkaars tuin wat konden zorgen bijvoorbeeld, om maar eens iets te noemen, water geven.Een moestuin moet een mens werkelijk áchter zijn eigen woonhuis hebben. Alleen dan is het te doen, wil je die tuin kunnen combineren met een gezin, de kinderen, een baan. En dan nog moet je het écht als hobby zien zitten. Het is gruwelijk arbeidsintensief. Na de verhuizing naar ons huidige dorp is de moestuin er niet meer van gekomen, er was geen plek meer achter het huis en inmiddels ook niet meer zo veel tijd. Maar jeuken blijft het. Grappig genoeg merkte onze oudste dochter juist vorige week op dat ze .... 'toch zo graag een moestuin zou willen...'. Zou ze toch een beetje ook op mij lijken? 

Het komt er niet van, zeker niet nu we ook nog ons huisje aan zee hebben en met een moestuin te verzorgen, kan een mens niet weg! 
Maar elk jaar weer kriebelt het.... 
Toen de jongste zus mij dus haar zaadjes toonde en ik meteen weer enthousiast werd, kreeg ik wat boontjes mee.... Kind, zet ze gewoon ergens in de siertuin, ik doe dat ook, meldde ze er nog bij.

En dat geschiedt.... 
Ik heb inmiddels de boontjes voorgetrokken, het werden al aardige planten en ze in de tuin gepoot. Nog een tweetal meegegeven aan een vriendin, die ook de kriebels kreeg. En nu ben ik om. 
Ook neergezet zijn nu al vast twee bloemkoolplantjes, twee spitskool en twee sla en niet alleen hier, maar ook in de tuin van het huisje aan zee. We zien wel wat er van komt!

9 opmerkingen:

 1. Dat gekriebel kan ik mij voorstellen. Het is ook erg leuk om het allemaal te zien groeien en het smaakt natuurlijk ook veel lekkerder. Veel werk is het idd, Het is al leuk om als kind een klein tuintje te hebben. Ik kan me ook nog herinneren dat wij op school een bloempot hadden staan met een boon. Geweldig leuk om die te zien groeien. Veel plezier met je tuintjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi zus, wat een gezellig blogje. Ook hier de bonen in potten en in de tuin. Lathyrus gezaaid, ook zo heerlijk! Morgen even wat plantjes halen voor in de kas. Juist dat kleine beetje is leuk. Je kan de opbrengst er wel afkijken.....
  Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg leuk! Ik wil ook graag wat meer groente in de tuin, maar de moed ontbreekt me nog even. Vorig jaar wel een paar groenteplanten in potten gehad, die deden het ook aardig. Vooral de komkommer deed het verbazingwekkend goed. Misschien binnenkort weer een nieuwe poging.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een moestuin is geweldig! Ben groot geworden met groente van eigen tuin. Toen wij hier kwamen wonen heb ik direct het eerste voorjaar een moestuin aangelegd en er van genoten. Ik had een drukke baan bij het onderwijs.-full time- helaas heb ik dat stuk tuin op moeten geven te arbeidsintensief,ik verlang er nog naar terug.... nu staat er een tuinhuis...en de bloementuin wordt me veel te groot. dat kan gebeuren als je ouder wordt..... ik deel nog wel in de opbrengst van de moestuin bij de boerderij.
  Ik weet heel goed waar jij naar verlangt....
  Wens je een fijn weekend.
  Groet, Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt me erg leuk, je eigen gekweekte groente plukken en eten!
  Veel succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk joh ,dat doe ik ook gewoon tussendoor in de tuin gaat heel goed

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij maakten net vandaag de toekomstige moestuin zaaiklaar ... maar we blijven realistisch en zullen minimaal starten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die vriendin ben ik!
  Onder de walnoot staan nu 2 bonenplantjes, spits-en bloemkool.
  De sla aan de overkant en de muntthee wordt al vers gedronken. Alles wordt vertroeteld alsof 't je kleinkinderen zijn😄hoezo normaal...

  BeantwoordenVerwijderen