zaterdag 14 september 2013

zó heerlijk

Veel te lang weggeweest van dit blog, niet dat ik niets te melden had, maar meer dat ik de naam van dit blog echt eer aan doe. Véél te druk. En bovendien hadden we natuurlijk die eindeloos lange en heerlijke zomer.
Maar het herfstweer breekt aan, de dagen worden beduidend korter en de wintervoorraad is langzaamaan weer op orde. Ik kan daar toch niet elk jaar weer over berichten? 
Het blog bleef stil dus.

Toch even wat de voorraad betreft: er zijn 20 potten bramen/blauwebessen/aardbeienjam gemaakt; 12 potten reine claude jam, 8 potten zoetzuur (dat moeten er nog veel meer worden) en pruimenjam met calvados. Allemaal, ik zeg het maar eerlijk, maar bedoel het niet verwaand, ZALIG !
De bramen plukte ik met mijn zus langs de oevers van de Waal. In jaren hebben we niet zulke grote en vooral ook zoete bramen kunnen plukken. Daar gaan we volgend jaar ook weer erg goed op letten. 

Bij het huisje aan zee bevindt zich in het dorp ook een geweldig mooie theetuin met bijbehorend theehuis waar Toos de heerlijkste taarten en ander gebak maakt. Bij haar proefden we een pruimentaartje, zo goddelijk en zo eenvoudig te maken dat ik het graag met jullie deel. Zij deed dat ook met mij enthousiast. Sommige mensen kunnen zo moeilijk doen over 'recepten' maar zij zeker niet.
Het meest handig is kleine taartjes te maken, gelijk een stuk of vier. Kleine cakes, waarvan je er één meteen op eet en de andere in de diepvries mikt voor later, voor opeens bezoek of zo. Gewoon een cakerecept gebruiken dat je lekker vindt. Ik nam 125 roomboter, 125 basterdsuiker, 125 bloem en twee eieren en raspte wat citroenschil, maar elke andere variant is ook goed.


Dan de pruimen: nu zijn ze er nog. Kocht van de week een paar kilo bij de grootgrutter hier voor echt geen geld. Het lekkerste vind ik de reine victorias, gewoon makkelijke tantes die hun pit los hebben zitten. Een beetje overrijp is heerlijk natuurlijk. 
De pit er uit, overlangs doorsnijden en met de bolle kant in een ovenschaal leggen, die een klein  kwastje boter heeft gekregen opdat de vruchten niet vast gaan zitten. 

Donkerbruine basterdsuiker erover heen strooien en dan een uur in de oven op 120 graden. Klaar! Meteen een paar porties maken is natuurlijk een beregoed idee. Het kan erg gemakkelijk worden ingevroren.
En dan samenvoegen: prik wat gaatjes in de cakes, schenk daar lepel voor lepel wat pruimensap over en laat even intrekken. Vervolgens de pruimen, liefst nog halfwarm dat is helemaal zalig, erover heen drapperen, snijden en smullen maar.
En dat ziet er dan zó uit.

8 opmerkingen:

 1. Mmm heerlijk, snel weer eens een koffie-afspraak maken! ...;)
  Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohhhhh, wat ziet dat er heerlijk uit!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohhhhh, wat ziet dat er heerlijk uit!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heerlijk, ik ben dol op pruimen!! groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je maakt heerlijke koekjes en taarten, dat wist ik wel, maar elke keer komen er toch weer nieuwe heerlijkheden bij!
  Ik moet je gauw weer komen opzoeken zie ik....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mmm, dat ziet er inderdaad overheerlijk uit !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een logje om van te smullen. Leuk theeadresje ook.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen