woensdag 21 augustus 2013

een project erbij

Natuurlijk heb ik nog een heel eind te gaan met de grote quilt en is er nog een aantal andere 'lopende' projecten (ik noem de hexagonnen en de Joppe-stoplap), maar een mens móet toch echt ook nog een breiwerkje ergens hebben liggen.

Ik vind het heerlijk om wat af te wisselen.
Natuurlijk duurt het dan bij alle projecten wat langer voordat er weer eens iets af is, maar mij maakt dat niets uit. 

Dan is dit leuk om weer even op te pakken en dan dat, maar het komt heus allemaal af.

Een heel verhaal om jullie te leiden naar dat nieuwe project. Toen mijn zus wol ging kopen voor haar pinwheelsjaal kon ik het natuurlijk niet laten. Zeven bolletjes zijn er aangeschaft in (zeg nou zelf) beeldige kleuren. Het plan sudderde al wat langer: een das/sjaal voor mijzelf in wisselende steken.
Ik kan altijd verlekkerd kijken naar de breirol van Elisabeth en toen ik enige tijd geleden een das zag in een veel te dure winkel die bestond uit dunne wol, af- en oplopend in keur en in een tiental verschillende steken (net als die breirol dus), zat het idee opeens muurvast in het achterhoofd. 

Maar dan.... de eigenaresse van de winkel betoogde dat ik dat toch werkelijk zou meten breien op een rondbreipen. Iets wat mijn zussen ook al enkele jaren zeggen. Maar dat niet alleen, nóg beter, nog meer ontspannen breien was om dat te doen op de fair isles-techniek. De draad zit dan aan de andere kant van het werk en een mens hoeft niet meer zo met zijn rechterarm/-hand heen en weer te zwaaien (ik citeer hier die mevrouw). 

En dat doe ik nu.
Ik heb het werk al een keer of drie uitgehaald want als een mens, zeg 50 jaar, op de nederlandse manier breit, dan heb je dat niet zo maar op een andere manier weer snel onder de knie. Maar... het gaat, het wordt steeds beter, mooier, gelijkmatiger en écht: veel meer ontspannen breien.

Vraag me niet wanneer hij af is. Eén ding is zeker, vóór de komende winter zal ik dat niet gaan redden.

11 opmerkingen:

 1. Hahaha, dat is zeker een lange inleiding om je extra handwerkje te rechtvaardigen. Maar ik geloof dat ik dat ook altijd doe...
  Ja hoor, een mens moet wat variatie hebben, vind ik ook.
  Tja, en dat ik je sjaal schitterend vind, zal je niks verwonderen..
  En dan ook nog continentaal breien, oeps..zover ben ik nog niet hoor!
  Laat maar regelmatig een update zien hoor, ben reuze benieuwd!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is goed om van het ene handwerk naar het andere te hoppen. Doet bijna iedereen....
  Je wol is schitterend en die sjaal komt er wel.(Mijn favo kleuren)
  Ik brei al een paar jaar continentaal. Bij het sokken breien is dat ideaal. Inmiddels beheers ik de averechte steken ook.
  Succes en je laat je vorderingen vast wel weer eens zien, ook van die andere zaken...
  Groet, Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dat dus ook al geprobeerd om met rondbreinaalden te breien, maar dat voelde precies niet comfortabel toen ik geen pennen voelde onder mijn oksel ... Ik heb nog nooit van continentaal breien gehoord (zoveel brei ik nu eigenlijk ook wel niet he), dus heel erg bedankt voor de tip !
  Enne ... die kleurtjes zijn echt prachtig !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt al een begin, een sjaal met hele mooie kleuren, het wordt vast mooi!!! Een mens kan nooit genoeg sjaaltjes hebben....
  Trouwens ik kan alleen maar op z'n continentaals breien en aangezien dit in mijn ogen heel veel sneller gaat heb ik nooit een andere methode geleerd. Mijn moeder kende alle twee de manieren en ze gaf het ook door aan mijn dochter, leuk,hé?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hou het bij de ouderwetse manier.... En je hebt tijd te over, dus voor december af moet lukken!
  Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. knap, hoor!! Ik wil het ook nog gaan oefenen, want die sjaals zijn zo mooi!!
  succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kan beter meer werkjes onder handen hebben, dan in een zwart handwerkgat te vallen. Deze kleurencombinatie is erg mooi. De andere manier van breien zal zeker even wennen zijn, maar is eigenlijk wel de eenvoudigste.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldige kleuren, ik ben benieuwd naar het eindresultaat! Overigens heet de techniek die je beschrijft continentaal breien, fair isle is met jacquardmotieven en verspringende kleuren en zo. ;) Ik kan zelf alleen maar continentaal breien geloof ik, of het is een soort combi van methoden. Ik heb de draad in ieder geval links. Dus mijn omi heeft het me helaas niet allebei geleerd, zoals mijn moeder zei. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, inderdaad is dat met meerdere kleuren en een ingebreid patroon. Maar de techniek is wel hetzelfde, dat van die draad links houden. Overigens, het eindresultaat duurt nog even hoor!!! @

   Verwijderen
  2. Het was een foutje van me, sorry....

   Verwijderen