zondag 11 oktober 2015

fruit uit eigen gaard

Fruit uit eigen tuin, wat is er leuker dan dat. Ik prijs mezelf gelukkig met een tuin. inmiddels zijn we zo ver dat dat fruit ook echt geplukt en, deels, gegeten kan worden.

We hebben bij het huisje aan zee 7 (!) fruitbomen: een kers, twee perenbomen, twee keer pruim en twee keer appel. een deel van die bomen staat er voor het eerste jaar en daarvan mag een mens nog niet te veel verwachten, maar de stoofpeer, één pruim en de stoofappel (Zoete Ermgaard) staan er nu al weer een jaar of vijf. Wij hebben die gepoot in het eerste voorjaar dat we hier kwamen.

De pruim had ooit een kleine oogst; dit jaar zegge en schrijven zes (!) stuks, maar die zijn allemaal opgegeten door de vogels, of door wormachtig gespuis.....

De peer hebben we vorig jaar moeten ondersteunen, zó veel vruchten. Natuurlijk weet ik dat fruitbomen af en aan goede oogst geven, het ene jaar veel het andere jaar weinig, maar helemaal niets !!!! Dat is toch ergerlijk?  Nou ja, volgend jaar maar weer.

Maar dan die appel. Zoete Ermgaard is een heel oud ras. Doet het hier aan zee goed is ons gezegd en dat is ook zo. Zijn takken hangen, met als vorig jaar, vol ! Ook zij moeten worden ondersteund want hij is sowieso een miezerdje. De stam wil maar nauwelijks wat dikker worden.

Toch deert hem dat niet. Ook dit jaar dus een flinke oogst. 
Deze appels moeten na rijpen, wat betekent dat wij ze, een paar maanden zelfs, in de kelder bewaren en langzaam maar zeker verwerken in overheerlijke taarten en moes. Altijd weer een goede reden om nog eens een appeltaart te bakken. :-)

De andere appelboom, een Cox, staat er sinds dit voorjaar, maar hij heeft me niet teleurgesteld en toch vier (!) appels geproduceerd waarvan er twee de eindstreep hebben gehaald. Ik toon ze maar even. Eén met een klein plekje, maar vooruit. Prachtig toch ? Ze zijn inmiddels, met héél kleine hapjes en goed geconcentreerd, opgegeten. Heerlijk !

En dan nog even een soort die wij niet hebben: kweeperen. Van een van de buren hier kreeg ik zo maar een kist toen bleek dat ik meteen de soort herkende. Hij had er veel te veel, heeft ook een heel grote tuin en veel van deze bomen. Ik ben er blij mee: kweeperenjam is heerlijk!

5 opmerkingen:

 1. Kweeperen, heerlijk!!!!! (ik hou me aanbevolen)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja rond delen is toch het leukste dan hebben er meer plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. YAMMIE! Vooral die kweeperenjam, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijke oogst Anneke. Ik ben helaas vergeten onze twee peren te plukken en nu zijn ze al aangevreten ;)

  BeantwoordenVerwijderen