donderdag 25 oktober 2012

geweldig verwend


Al eerder schreef ik een berichtje over Guus, die nu ze ouder wordt (eigenlijk is), enorm aan het ruimen is. Het is echt niet meer alleen opruimen, maar ook werkelijk wegdoen. "Ik zoek een goed onderkomen voor een aantal zaken" is haar citaat. 
En ook dit keer ben ik enorm verwend.Guus had twee geweldige lappen aan de muur hangen, waar we samen vaak naar keken, allebei gek van handwerken en met name van dit soort handwerken. De ene is een stoplap met in het midden de naam van de maakster geborduurd en de datum (16 april 1806 !) en daaromheen verschillende stoppen, geen eenvoudige zoals uit de Joppe-stoplap die ik aan het maken ben, maar dubbele stoppen en ook met verschillend materiaal oa. ook zijde. Ik heb geprobeerd dat zo goed mogelijk op de foto te zetten, maar het blijft een foto hè en op een grijzige dag genomen. Hij is echt érg mooi en verschrikkelijk oud natuurlijk 206 jaar! Hoeveel generaties zouden dat zijn? Guus heeft hem gekregen van haar moeder, die hem had van een vriendin die alleen op de wereld achterbleef en haar oma hem had gemaakt, zo iets, een ver-weg-en-lang-geleden verhaal. Hij is prachtig.
Maar dan die andere. Dat is een lap die bestaat uit voorbeelden van stukjes techniek die nodig waren bij het vervaardigen van onderhemden/nachthemden en zo. 

Ik heb nooit eerder een dergelijke lap gezien. Wel eens verschillende stukjes daarvan in bijvoorbeeld de 'souvenir de ma jeunesse' van mijn eigen oma, maar nooit een soort van merklap met allemaal van dat soort onderdelen aan elkaar. Hij is uit 1893, bijna het jaartal waarin mijn oma werd geboren (1898).
Kantjes ertussen, verschillende lettertypes bordurend, naaldplooitjes; nou ja: van alles en natuurlijk allemaal met de hand gemaakt. 
Misschien meldt zich iemand die dat wel herkent?Ik ben er verschrikkelijk blij mee, heb ze opnieuw ingelijst en gehangen op een favoriete plek.

5 opmerkingen:

 1. Wat een enorme bofkont ben jij, Anneke!
  Dat is geweldig, zeker omdat je deze mevrouw al wat langer kent en ze kan vertellen waar de doeken vandaan komen..
  Ik heb alle foto's vergroot zitten bekijken, tjonge wat hadden de dames van vroeger de technieken goed onder de knie!

  Grtjs, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb iets gevonden op de computer van een school voor het Insula Dei-gesticht in Arnhem (1885). Dit was een katholieke instelling die zich richtte op onderwijs, bejaarden-en wezenzorg.
  De school was in de Jansstraat in Arnhem en werd in 1961 gesloopt.
  Zou dit de plek kunnen zijn waar je lap vandaan komt?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje Anneke, wat een geweldig kado! En wat zijn deze super antieke lappen PRACHTIG!!! Zo fijntjes gemaakt met al die verschillende technieken en die stoplap ook al ontzettend mooi!!!!En dan te bedenken dit zo lang geleden al gemaakt is. (die goeie ouwe tijd!)
  Wat ook zeker heel bijzonder is, is dat je weet waar ze vandaan komen! Ik kom zeker snel hier weer even langs om ze nóg een keertje te bewonderen! Lieve groet Meta

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zijn ze mooi hè ann, kom ze gauw in het echt even bekijken gr marloes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat prachtig! Stoplappen heb ik wel vaker gezien, ook hele mooie oudjes, maar zo'n naailap ken ik niet. Echt alles wat je moest weten en kunnen is hier te zien. Echt heel schitterend gemaakt.
  Je bent vast heel gelukkig dat jij hier nu op mag passen.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen