vrijdag 21 december 2012

een nieuwe muts



Nee, Jo, niet zo een. Mutsen/hoeden maken blijft een vak waaraan ik mij niet gaan wagen. 
Jij blijft (om met Marjolein te spreken) onze huisleverancier :-0
Maar een theemuts, dat dan weer wel. In de nieuwe keuken waarover ik al eerder meldde stak de oude theemuts af als een vlag op een modderschuit, maar dan andersom als jullie mij nog kunnen volgen. Hij was redelijk oud, behoorlijk versleten en ook werkelijk niet meer mooi.








Er moest een nieuwe komen want ik ben een échte theedrinker in die zin dat ik altijd een pot zet, die dus ook moet worden warm gehouden. 







Het is toch nog een hoop gepriegel zo'n ding, maar ik vind wél dat hij mooi is geworden. Een theemuts met stolpplooi, geestig toch?

zondag 16 december 2012

de kerstquilt van mijn moeder

Je zou het niet zo denken als je dit blog regelmatig leest, maar eigenlijk is quilten mijn grote hobby. 
Quilten met de hand dan wel te verstaan en het is ook dáárdoor dat er maar weinig quiltberichten op dit blog gepubliceerd staan. Een mens gaat namelijk niet zo hard als je alles met de hand doet en er ook nog het nodige naast hebt (een baan, kleinkinderen, frans studeren en nog veel meer).
Dat geeft niets natuurlijk, maar het is maar dat u het weet. Quilten is geweldig! Binnenkort toon ik weer wat eigen werk. 




 Mijn moeder heeft het quilten ontdekt door tante Ger, een van haar jongere zussen. Zij wilde een workshop (heette dat al zo zo'n veertig jaar geleden?) volgen waarin een kerstquilt werd gemaakt en of mama voor de gezelligheid maar mee wilde? Eén dag, ergens in de bossen. De beide dames gingen vroeg op pad, de naaimachine moest mee, voor een lunch en allerlei lekkers was gezorgd. En aan het einde van die dag was mijn moeder 'besmet' met het quiltvirus. 





Aan tante Ger was duidelijk geworden dat het écht niet haar liefhebberij zou worden, wát een gedoe. Mijn moeder had haar quilt bijna af die dag en heeft later ook nog die van tante Ger afgemaakt 

Bij de verdeling van de erfenis heb ik de kerstquilt van mama gekregen en elk jaar weer geniet ik van de mooie stoffen eraan denkend dat zij die liefde voor het quilten aan mij (en inmiddels ook aan mijn zus) heeft doorgegeven.

woensdag 12 december 2012

kerstkaarten

Ik ben geen mens van grote hoeveelheden kerstkaarten verzenden. Meer dan een stuk of tien, misschien vijftien, zullen het niet worden en dan reken ik mee de kaarten die ik hier bij mijn (heel oude) buurtjes in de bus doe. Zij stellen het zó op prijs dat ik het niet aandurf hen niet te voorzien van de beste wensen op schrift.

Echt mooie kaarten kosten een fortuin en daar speelt mijn calvinistische karakter op..... ik kan werkelijk geen € 3,-- of meer uitgeven aan een kaart die menigeen zo weer bij het oud papier heeft liggen.
Meestal bedenk ik dus maar wat zelf en maak dat dan, nogmaals, in zeer beperkte oplage dus.


Vorig jaar zag ik op een van de Vlaamse blogs (gek genoeg volg ik er daarvan in verhouding met de Nederlandse een groot aantal) een super eenvoudige kaart, die ik meteen erg leuk vond. Dat ga ik ook doen de volgende kerst bedacht ik me en dus heb ik in de loop van het jaar rood/witte bandjes gespaard.
En kijk: dit is het resultaat.



dinsdag 4 december 2012

trui voor Bart




Eindelijk is er weer eens iets helemaal af. Afgestreept van de lijst van 'projecten die nog moeten'. In april begonnen en dan op pen 5, er zijn mensen die daar écht veel minder lang over doen. Maar dat hindert niet; ik heb altijd van allerlei andere dingen die ook nog moeten of die ik ook nog zo erg graag wil. 
Hoe dan ook: hij is geweldig mooi geworden. En dat vond Bart zijn moeder ook. Hij is nog een beetje op de groei (natuurlijk). 



Ik heb het patroon van de maat voor 1,5 jaar genomen en dat lijkt aardig te kloppen. Bart is nu 1 jaar en bijna drie maanden. In de echte wintermaanden heeft hij dus een heerlijk warme (buiten)trui.
De kraag en sluiting daarvan is geheel naar eigen ontwerp (!), het patroon had een gewone ronde hals en ik vind dit bij die kleine koters toch écht een stuk gemakkelijker. 


Hij glijdt gemakkelijk over zijn koppie, ook doordat hij is gemaakt van een superzacht breigaren dat heel gewillig aan en uit doet.
Op naar een volgend breiproject. 
Maar eerst nog even een paar andere dingen van de lijst. 

maandag 3 december 2012

kerstswap

Vorig jaar om deze tijd zag ik op de diverse (vaak Vlaamse) blogs verschillende 'swaps' langs komen. Bij een swap is het de bedoeling dat je voor een wildvreemd iemand een klein presentje maakt en dat jij, van ook een wildvreemde, een cadeautje terug krijgt. 

Iets kleins, handgemaakts, gebreid, gehaakt, gequilt, dat maakt allemaal niet uit. Ik vond het een erg leuk idee en nam mij voor volgend jaar beter op te letten en mij ook eens in te schrijven. 



Maar ik hoefde niet op te letten: mijn zus is beter, sneller in die dingen en trof het bericht op de blog van Valerie (ook een Vlaamse). Overleg ook met de andere zus en we hebben ons alledrie opgegeven. 

En zie wat het is geworden. Ik borduurde kerststerren op een theedoek en ik maakte een kerstzakje met daarin wat kleine presentjes: kleine cupcake-vormpjes en koekkruiden en natuurlijk het recept voor klassieke mini-amandelcakejes. 
Een kaartje erbij, mooi ingepakt en nu is het op de post. 
Ben héél benieuwd wat mijn 'swapmaatje' er van vindt.

zaterdag 1 december 2012

kerstversiering (2)


In dezelfde doos waarin een stapel kerstlapjes van mijn moeder zat, zat ook een klein proefstukje van trapunto-werk, een hartje in gebroken wit. 
Er was niets mee gedaan, het was echt een proefje. Ik kan dat natuurlijk niet weggooien en toen ik het aan mijn zus liet zien, kwam zij op het idee daarvan een kerstversiering te maken.
Leuk, dacht ik, goed idee. Dan heeft het werkstukje toch nog een doel en ik ging aan de slag.


Kijk nu eens hoe het is geworden.